Per què a vegades quan fan una prova radiològica fan treure la roba, joies i complements i altres vegades no ? Es pot entrar amb el mòbil a una sala de RX? Aquestes preguntes i moltes altres formen part de les incerteses de les persones ateses quan venen al Servei de Radiologia. Per aquest motiu, és bo conèixer alguns consells bàsics que poden ser útils, previs a qualsevol prova radiològica.
Per poder entendre perquè unes coses es poden portar en unes proves i en altres no, dependrà del tipus de prova radiològica que ens demanin. Bàsicament n’hi ha tres tipus: les que utilitzen ultrasons (ecografies), les que treballen amb radiacions ionitzants o més conegudes com RX (Radiologia convencional simple, Radiologia convencional contrastada, Ortopantomografia, Tomografia computeritzada (TC), mamografia i estereotaxia) i les que treballen amb camps electromagnètics (Ressonància magnètica)
Les ecografies
Aquesta és una prova totalment inofensiva, que permet visualitzar diferents òrgans i estructures internes del cos a través d’ones d’ultrafreqüència. L’especialista que realitza la prova, únicament necessita que el pacient es descobreixi la zona que vol estudiar, on posarà un gel aquós amb el qual farà lliscar la sonda ecogràfica.
Per exemple, si ens fan una ecografia de l’abdomen, tan sols es necessita aixecar el jersei per tenir la panxa al descobert. A vegades, en comptes d’aixecar el jersei caldrà treure’l, és tan sols per una qüestió d’higiene i de comoditat, ja que el gel que s’utilitza pot mullar la roba i després pot crear incomoditat a la persona.
En el proper post parlarem de les proves radiològiques que utilitzen radiacions ionitzants (RX).
Sandra Pozo
Coordinadora del Servei de Diagnòstic per la Imatge