A Espanya hi ha 1.154.022 persones diagnosticades de malaltia vascular: cardiopatia isquèmica (645.700 persones), ictus (275.200 persones) i malaltia arterial perifèrica (233.120 persones) La prevenció és l’eina més eficaç i eficient per fer- hi front.
Que és un factor de risc vascular ?
Un factor de risc vascular és una característica biològica o una conducta que augmenta la probabilitat de patir o morir per una malaltia de l’aparell circulatori en aquelles persones que la presenten. La malaltia vascular té un origen multifactorial, els factors de risc es potencien entre si i es presenten freqüentment associats. Està molt relacionat amb l’estil de vida actual.
Classificació dels Factors de Risc Cardiovasculars (FRCV)
Factors de risc majors: Consum de tabac, tensió arterial elevada, LDL (colesterol) elevat, HDL (colesterol) baix, glicèmia elevada, edat avançada.
Factors de risc subjacents: Sobrepès o obesitat, inactivitat física, estrès socioeconòmic o psicosocial, història familiar de malaltia cardiovascular prematura, factors genètics i racials.
Factors de risc emergents: Factors lipídics, resistència a la insulina, marcadors trombogènics. marcadors proinflamatoris i arterosclerosi subclínica.
Paper de la Infermera
La infermera té un paper clau en la prevenció, detecció, seguiment i rehabilitació de les persones, famílies i comunitat en les diferents etapes i situacions de la vida envers la malaltia vascular. Fa un enfocament holístic, integral i humanista encaminat a l’autocura i empoderament de la persona envers la pròpia salut. Ho fa mitjançant l’educació sanitària i participa conjuntament en un equip multidisciplinari.
On pot actuar Infermeria en la prevenció?
Prevenció primordial: Participa en aquelles mesures encaminades a disminuir la prevalença dels factors de risc, promocionar i potenciar hàbits de vida saludable sobretot en la infància i adolescència
Prevenció primària: Paper important en el diagnòstic i control dels factors de risc per disminuir la incidència de la malaltia
Prevenció secundària: Participa en les mesures encaminades a disminuir la progressió de la malaltia cardiovascular (comporta uns objectius i actuacions més estrictes en relació al control dels FRCV). Els Programes de Rehabilitació Cardíaca són considerats com una de les intervencions més eficaces dins la prevenció secundària.
Seguiment de la infermera. Objectius:
– Fomentar un estil de vida saludable per disminuir els factors de risc vascular.
– Promoure la detecció precoç dels factors de risc.
– Reduir la incidència d’esdeveniments clínics de debut o recurrents.
– Implicar al pacient en la cura de la seva salut i control dels seus FRCV.
– Valorar signes i símptomes de complicacions que puguin sorgir.
– Millorar l’adherència al tractament farmacològic i no farmacològic.
– Disminuir la morbi-mortalitat de les malalties cardiovasculars i factors de risc.
– Facilitar la continuïtat assistencial
A qui es fa seguiment?
– Persones amb malaltia vascular arterioscleròtica: Síndrome Coronària Aguda, ICTUS ..
– Persones asimptomàtiques amb FRCV elevat: Diabetis, obesitat , fumadors, colesterol elevat, triglicèrids elevats, antecedents familiars ….
– Persones asimptomàtiques sense factors de risc coneguts.
Visita inicial a la consulta de la infermera:
Anamnesi, recollida, registre i valoració de dades:
– Recollida de dades epidemiològiques: antecedents personals i familiars, trastorns hereditaris lipídics i factors de risc vascular
– Dades sociodemogràfiques: sexe, edat, raça, domicili …
– Avaluar deficiències físiques, psicològiques i socials
– Hàbits de vida, consum de tabac i / o altres tòxics
– Paràmetres clínics: analítica amb perfil lipídic i glicèmia
– Mesures antropomètriques: pes, perímetre abdominal, constitució física, índex de massa corporal (IMC) i variables clíniques (tensió arterial, freqüència cardíaca i electrocardiograma)
– Recollida de tests validats (qualitat de vida, Fagerström, Caspersen Powell, Morisky Green …)
Elaborar un pla individualitzat que permeti solucionar, orientar o canalitzar els problemes dels pacients.
Planificar visites i intervencions posteriors.
Intervencions: Consells d’hàbits saludables, exploració física i presa de variables clíniques
Visites successives: reforç informació, control de de les variacions en les mesures antropométriques, consells d’hàbits saludables i compliment de la pauta terapèutica.
Conclusions:
És primordial que la infermera intervingui en l’educació, la promoció de la salut i la prevenció de malalties vasculars fomentant l’adquisició d’hàbits de vida saludables.
Intervencions més estrictes dins un equip multidisciplinari en pacients amb malaltia establerta o que presentin altres Factors de Risc no modificables per tal de millorar resultats.
Cal plantejar la incorporació de les noves tecnologies per millorar l’adherència i el control dels factors de risc.
Bàrbara Gonzalez Batista
Infermera gestora de casos de cardiologia