El Dia Mundial de la Lluita contra la Sida és una oportunitat per recordar que aquesta infecció segueix sent una realitat global. Segons dades recents, al voltant de 38 milions de persones viuen amb el VIH a tot el món, amb 2,2 milions a Europa, unes 151.000 a Espanya i aproximadament 33.000 a Catalunya. A la Fundació Althaia, l’atenció a les persones amb VIH es gestiona des d’una unitat especialitzada que compta amb un equip multidisciplinari. L’any 2023, el cens de pacients arribava a les 500 persones, un nombre que creix constantment a causa de nous diagnòstics i també perquè atenem nous pacients derivats des d’altres hospitals. Aquesta unitat es caracteritza pel seu compromís amb la innovació terapèutica i la prevenció, integrant nous tractaments injectables, realitzant cribratges d’infeccions de transmissió sexual (ITS) i desenvolupant protocols de profilaxi i programes d’educació sanitària per fomentar hàbits de vida saludables.
A més, la Fundació Althaia col·labora estretament amb l’ONG Actuavallès, que aporta suport i acompanyament als pacients quan és necessari, treballant en coordinació amb l’equip multidisciplinari. Aquesta aliança reforça l’atenció amb un enfocament humà, posant en valor el compromís per una societat més informada i solidària.
Els esforços d’aquesta unitat no es limiten als tractaments avançats; també prioritzen la prevenció i la detecció precoç. A través d’intervencions educatives, es fomenta la importància de mantenir hàbits saludables, com ara l’adherència al tractament antiretroviral (TAR), una alimentació equilibrada i la pràctica regular d’activitat física. Aquest enfocament integral no només contribueix a millorar la qualitat de vida de les persones afectades, sinó que també redueix factors de risc i les comorbiditats associades. A més, es duen a terme proves de cribratge d’ITS que ajuden a prevenir altres infeccions i fins i tot alguns tipus de càncer.
En el treball diari, l’equip té el compromís de visibilitzar aquesta infecció, desmitificant-la i contribuint a millorar l’estigma que encara l’envolta. Aquest enfocament inclou formar les persones afectades perquè entenguin que viure amb el VIH no les defineix i garantir un accés equitatiu i digne tant al tractament com a l’atenció sanitària. Aquesta perspectiva reflecteix la visió humanista d’Althaia, que no només es limita a la cura mèdica, sinó que posa el focus en el benestar integral dels pacients.
Aquest compromís està alineat amb el pla d´acció del Departament de Salut de Catalunya, i les guies de GESIDA, així com amb els objectius marcats per ONUSIDA en la seva estratègia 95-95-95 per a l’any 2030, que busca que el 95% de les persones amb VIH estiguin diagnosticades, que el 95% de les diagnosticades rebin tractament i que el 95% de les tractades tinguin càrrega viral indetectable. Aquest marc d’actuació és essencial per avançar cap a una societat amb menys infeccions, més qualitat de vida i sense estigma.
Cristina Lao
Infermera gestora del pacient infecciós i hepàtic
Enllaços d’interès
Pla de salut de Catalunya 2021-2025
Ministerio de Sanidad – Sanidad en datos – Informe anual del Sistema Nacional de Salud