El síncope és la pèrdua TRANSITÒRIA del coneixement, que sol produir una caiguda a terra, degut a una resposta reflexa per una baixada transitòria i sobtada de la pressió arterial i/o la freqüència cardíaca. La majoria de vegades és un episodi aïllat amb una recuperació immediata i sense seqüeles. Algunes persones poden patir un traumatisme per la caiguda.
Hi ha diferents tipus de síncopes:
1- La Síncope Vasovagal per resposta reflexa és el més freqüent en persones joves i normalment presenta pròdroms. La majoria de vegades hi ha un desencadenant o precipitant: dolor intens, situacions i olors desagradables (extraccions de sang, punxades, visites a hospitals…) situacions estressants (ansietat, pànic, por), romandre molta estona asseguts o dempeus, grans aglomeracions de persones, calor excessiva, àpats abundants, deshidratació, consum d’alcohol, cops de tos perllongats, després de micció molt abundant o defecació costosa, portar roba molt ajustada, en cas de presentar febre, vòmits i diarrees…
2- La Síncope per hipotensió ortostàtica normalment per disfunció d’algunes malalties sistèmiques i neurològiques (atrofia múltiple, Parkinson, lesió medul·lar, amiloïdosis, diabetis…). Per hemorràgies i per la presa de fàrmacs per baixar la tensió arterial (vasodilatadors, diürètics, antidepressius…).
3- La Síncope cardíaca per arrítmies, en pacients que tenen alguna cardiopatia estructural (infart, angina de pit), problemes valvulars, malalties del pericardi i hipertensió pulmonar, entre altres.
L’objectiu del tractament en el cas de la síncope vasovagal, és la prevenció d’un nou episodi i per això és molt important reconèixer els precipitants i símptomes premonitoris que el poden desencadenar. Si l’origen és per hipotensió ortostàtica, el metge realitzarà les exploracions que calgui, es tractarà la causa i, si cal, modificaran els tractaments. En cas que sigui per causa cardíaca, el cardiòleg realitzarà les exploracions per al diagnòstic com una monitorització del ritme, un ecocardiograma, un test farmacològic i, si cal, un estudi electrofisiològic.
Símptomes o pròdroms que podeu notar abans de la síncope
Algunes síncopes presenten uns pròdroms que poden anar de segons a minuts. Podeu notar: sensació de debilitat generalitzada, nerviosisme, sensació de calor, sudoració freda, inestabilitat, mareig, pal·lidesa, dolor abdominal, nàusees i, fins i tot, alteracions visuals i auditives. El símptoma final d’alerta és quan tot es torna fosc i es perd la visió.
Que podeu fer si noteu algun pròdrom?
No intenteu oposar resistència als símptomes. Si continueu dret, el més probable és que perdeu la consciència. Asseieu-vos i si és possible estireu-vos immediatament. Intenteu aixecar les cames (per exemple recolzades a la paret). En cas que no us pugueu estirar intenteu fer unes maniobres de contrapressió per contraure els músculs dels braços o de les cames per facilitar que augmenti la pressió arterial. Si podeu, ajudarà a recuperar-se si feu la bicicleta estirat.
No intenteu aixecar-vos si no esteu del tot recuperat i feu-ho de forma molt lenta. Podeu sentir-vos dèbil i cansat. En cas de pèrdua del coneixement, haureu d’acudir a un servei mèdic.
Mesures que podeu fer a llarg termini per evitar una síncope
Eviteu els desencadenants coneguts que us poden provocar una síncope
- Eviteu estar aturat dempeus durant períodes prolongats de temps i especialment si la temperatura és elevada. Intenteu caminar o fer exercicis per activar la circulació de les cames com punta–taló. Procureu utilitzar mitges elàstiques en cas de romandre dempeus molta estona
- Porteu roba folgada
- Procureu estar preferentment en ambient fresc. Evitar llocs tancats i calents. Intenteu evitar aglomeracions de gent
- Procureu no aixecar-vos bruscament a orinar a la nit, intenteu abans romandre una estoneta assegut
- Preneu uns dos litres de líquid al dia, sobretot si heu suat molt o en casos de gastroenteritis o febre per evitar deshidratacions
- Intenteu menjar en horaris regulars, no us salteu cap àpat i eviteu que siguin molt abundants
- Eviteu begudes alcohòliques, ja que empitjoren els símptomes
- Si no teniu hipertensió, ni patiu problemes renals ni cardíacs, incrementeu el consum de sal amb moderació (en cas de dubte consulteu amb el vostre metge)
- Si us esteu prenent medicació per a la síncope, no us la deixeu de prendre
- Feu exercicis de forma regular; eviteu el sedentarisme. Eviteu sobreesforços
- Si teniu episodis freqüents, és recomanable no conduir, hauríeu de consultar-ho amb un metge
Barbara Gonzalez
Infermera gestora pacient cardíac