El nostre nadó neix amb una taca vermella intensa en algun lloc del seu cos i el pediatre ens ha dit que és un hemangioma… un què?
L’hemangioma infantil és el tumor benigne més freqüent a la infància. És causat per un augment anòmal de cèl·lules dels vasos sanguinis a la pell dels nens petits, o de forma esporàdica en òrgans interns. Els que apareixen a la pell són molt freqüents, ja que afecten 1 de cada 20 nens, i és més comú que apareguin en nenes. El fet que algú a la família n’hagi tingut fa més probable que un altre nen de la mateixa família en tingui.
Poden aparèixer a qualsevol lloc del cos, però la localització més habitual és al capdavant i al coll. No fan mal, i en general, solen tenir 3 fases: una fase de creixement, en què augmenta ràpidament de mida, una fase d’estabilitat, on no augmenta ni disminueix, i una fase d’involució, en què independentment del tractament, la lesió disminueix de mida i es torna menys vermella. Aquestes fases poden durar més o menys segons el tipus d’hemangioma.
L’hemangioma pot desaparèixer del tot, però en la meitat dels casos queda alguna marca, com una zona més vermellosa a la pell amb un tacte diferent. En general el pronòstic és bo, encara que poden tenir complicacions si són molt grans o afecten òrgans interns.
La majoria no necessiten tractament, però de vegades quan són molt grans o estan en una zona molt estètica, com la cara o les orelles, es pot donar tractament.
En casos seleccionats, quan les lesions són petites i superficials, es poden tractar amb timolol tòpic. Quan són més grans, es pot recórrer al propranolol. Aquest és un fàrmac que ajuda a frenar el creixement dels vasos sanguinis, o bé a disminuir-ne la mida, ajudant a que pugui desaparèixer amb el temps.
El tractament amb propranolol és via oral, i sol durar de 6 a 12 mesos, depenent de la localització i la mida. Caldrà fer un estudi cardiològic abans de començar el tractament, perquè aquest pot tenir complicacions en nens que pateixen del cor.