Els accessos vasculars i la teràpia intravenosa són una part essencial de les cures infermeres, sobretot en l’àmbit hospitalari.
Més del 70% dels pacients ingressats porten algun dispositiu d’accés venós. És per això que, en els darrers anys, ha sorgit un nou model de gestió dels accessos vasculars, basat en equips exclusivament dedicats a la cura i maneig d’aquests, els anomenats Equips d’Infusió i Accessos Vasculars (EIAV). Althaia compta amb un EIAV des de l’any 2014, amb més de 7.200 implantacions.
Segons la Sociedad Española de Infusión y Acceso Vascular, un EIAV és un equip d’infermeres expertes, integrat en una organització sanitària, amb competència en la inserció i el manteniment dels catèters intravasculars, tant perifèrics com centrals.
Orientat a la seguretat i la millora de la qualitat de vida del pacient, l’EIAV treballa en col·laboració amb un equip multidisciplinari per a satisfer les necessitats del pacient i de l’organització amb una teràpia segura, efectiva i de gran qualitat.
Una de les funcions clau de l’EIAV és la valoració proactiva del pacient prèvia a la inserció del dispositiu, que implica que es tinguin en compte aspectes com la durada esperada del tractament, tipus de medicació, aspectes anatòmics del pacient (mastectomia, disminució en la mobilitat …), presència de mal accés venós, obesitat, etc.
En base a aquesta valoració prèvia i seguint els algoritmes que proporcionen les guies de pràctica clínica, es decideix quin dispositiu d’accés vascular és el més adequat per a cada cas. Totes les activitats de l’EIAV es vehiculen des de la pràctica basada en la evidència científica.
Per afavorir l’èxit en la inserció, l’EIAV utilitza com a eina fonamental l’ecògraf, que proporciona un altíssim percentatge de canul·lació al primer intent. L’ús de l’ecògraf permet també l’elecció de la vena més òptima i afavoreix la inserció en la localització més adequada, disminuint així la incidència de complicacions i garantint un menor patiment del pacient.
Una altra de les funcions clau de l’EIAV és la investigació, tant liderant diferents estudis a l’ hospital com col·laborant amb altres hospitals de Catalunya.
La docència també és una vessant amb molt de pes en l’EIAV d’Althaia, que dirigeix el Màster en Teràpia d’Infusió i Accessos Vasculars impartit a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UManresa), així com diferents accions formatives dins i fora de l’hospital.
Com a conclusió, podem dir que l’EIAV contribueix a millorar la seguretat dels pacients i promou l’excel·lència en la decisió, la implantació, el maneig i la cura dels accessos vasculars. També desenvolupa estratègies que fomenten la cultura de preservació del capital venós, que reduiran les complicacions posteriors per esgotament d’aquest.
Gisela Arenas Batista i Antonio Garcia Delgado
Infermera i infermer de l’equip d’infusió i accessos vasculars d’Althaia