Com bé sabem, la febre no és una malaltia, sinó una resposta fisiològica del cos per a combatre la infecció causada per agents patògens, sobretot en aquesta època de refredats, grip i malalties respiratòries. En els infants, la majoria dels casos són d’origen víric, però també pot ser causada per estrès. Es considera temperatura normal en el nen fins a 37°C (axil·lar), de 37°C a 38°C es considera febrícula i a partir de 38°C, febre.
Quan s’ha d’administrar antitèrmic?
Hi ha diversos factors que influeixen a l’hora de valorar si es precisa l’administració d’un fàrmac, des de l’edat, antecedents patològics del nen (convulsions..), i sobretot la tolerància del seu cos. Si el nen/a presenta temperatura de 38°C o superior, podem administrar un antitèrmic, però si aquest presenta bon estat general o tolerància a la febre, no farà falta. Recordem que la febre és una resposta fisiològica del cos per a vèncer aquesta infecció.
Els antitèrmics no curen la malaltia, sinó que milloren l’estat d’ànim del nen/a.
Quan haig d’anar al pediatre/Urgències?
- Quan la febre s’acompanyi de factors de risc o signes d’alarma.
- Si el nadó té menys 3 mesos i presenta temperatura superior a 38°C.
- Si el nadó presenta mal estar general, està irritable, o tot el contrari, molt decaigut, pàl·lid, somnolent.
- Si presenta mal de cap, cervicals i vomita en diverses ocasions.
- Si presenta dificultat respiratòria.
- Si apareixen moviments involuntaris musculars, tipus espasmes o rigidesa
- En el cas que apareguin taques en la pell vermelloses, violàcies i que no desapareixen al pressionar.
- Si la temperatura és superior a 39° o bé si és inferior però persisteix més de 3 dies.
Què hem de fer en aquest cas?
És normal que perdi la gana i d’entrada, no cal que us preocupeu. A mesura que vagi millorant, anirà menjant més. El que sí que recomanem és oferir líquids en petites quantitats i amb freqüència per hidratar, ja que l’augment de la temperatura corporal, afavoreix la pèrdua de líquid del cos. Pot ser aigua, sucs naturals, llet materna o de vaca, iogurts o gelatines. En general, es recomana fer una dieta lliure, sense forçar.
S’ha d’evitar que porti un excés de roba, ja que ajuda a pujar la febre, però cal tapar l’infant en el cas que tremoli, ja que les contraccions musculars afavoreixen l’augment de la temperatura corporal. Igualment, destapar-lo si sua, per evitar pèrdues de líquid innecessàries. Si les tolera bé, podem posar compreses tèbies al front, al cos o fins i tot banyar-lo. Mai li heu de posar draps d’alcohol.
Quan oferim antitèrmic?
Si malgrat tenir en compte les mesures anteriors, la temperatura persisteix per sobre de 38°C i/o el nen/a presenta mal estat general.
Quins medicaments utilitzem?
Principalment el paracetamol en gotes i l’Ibuprofè en xarop als nens majors de 6 mesos. Cal calcular la dosi en funció del pes del nen i tenir en compte que les dosis van canviant conforme el nen augmenta de pes.
Els supositoris de paracetamol també són eficaços, però s’ha de tenir en compte que la dosi no és tan exacta i l’absorció del fàrmac és variable. Ve en presentacions de 150mg i 300mg. Recordeu que el supositori s’introdueix per la part recta. Aquesta presentació, pot ser útil quan el nen té vòmits pero no s’ha d’administrar en cas de diarrea.
En cas de febre persistent, el pediatre pot pautar un altre fàrmac per a facilitar el descens de la temperatura. S’ha de seguir la pauta mèdica i evitar l’ús de dos fàrmacs simultanis (per exemple paracetamol, ibuprofè i metamizol) pel risc d’errors i accidents.
És important no deixar la medicació a l’abast del nen pel risc d’ingesta accidental. Per exemple, a molts infants els agrada el gust de l’Apiretal© i el color vermell brillant els atrau, però penseu que és un fàrmac tòxic pel fetge en cas de sobredosi.
Si s’ocasiona una ingesta accidental cal anar a un centre de salut, de forma urgent.
Dolors Cañizares
Infermera de Pediatria