Us han deixat o regalat una motxilla o un fulard de porteig, o heu vist altres famílies pel carrer portejant els seus nadons i voleu fer-ho, també? No us perdeu el post d’avui en què parlem dels beneficis del porteig i com portejar de forma segura.
Què és el porteig?
És un mitjà de transport del nadó on el nen estan contínuament en contacte amb el cuidador.
Amb què podem fer porteig?
Hi ha diferents sistemes, com les motxilles ergonòmiques, fulard normal o elàstic, bandolera, Mei Tai…
Cadascun té els seus avantatges i inconvenients, uns són més fàcils de col·locar, altres no tant però són més còmodes per a estones més llargues.
Cada família ha de triar el mètode que s’adapti millor a les seves circumstàncies sempre que estiguin homologats i se segueixin les instruccions d’ús perquè la postura sigui sana i segura per a la criatura.
És beneficiós portejar?
Quan un nadó neix, el seu desenvolupament psicomotriu és escàs i és completament dependent dels seus cuidadors. No es poden desplaçar i necessiten el contacte per sentir-se segurs. És per això que durant el porteig els nadons ploren menys i dormen més tranquils en estar en contacte continu, cosa que també potencia el vincle segur.
Però a més preveu la deformació del cap degut a estar estirat tot el temps en un bressol o matalàs, així com protegir el desenvolupament dels malucs i l’esquena en estar en una posició fisiològica, sempre que es faci de forma correcta.
Un altre benefici important és que afavoreix l’autonomia dels pares, ja que poden fer altres activitats mentre porten.
Quines precaucions hem de tenir?
D’una banda, hem d’assegurar una postura correcta perquè no pateixin ni l’esquena ni les cames del nadó, per això portarem el nadó cap a nosaltres amb l’esquena en forma de C i les cames obertes en posició de granota. Cal tenir en compte el pes i l’edat del nadó a l’hora d’ajustar les subjeccions.
D’altra banda, hem de prevenir el risc d’asfíxia sempre tenint la cara del nen visible i anar controlant que respiri amb facilitat. Vigilarem la postura perquè la cara no es recolzi contra el cos del cuidador o el coll quedi molt flexionat.
Finalment, i no menys important, hem de tenir en compte el risc d’accidents, per això no farem servir el porteig dins d’un vehicle o si s’han de fer activitats que comportin risc de caigudes (bicicleta, patinar…). Tampoc no es recomana cuinar pel risc de cremades.
Si t’han quedat dubtes o vols que parlem en més profunditat dels diferents sistemes de porteig, escriu-nos als comentaris.