El 27 d’octubre és reconegut com el Dia Mundial de la Teràpia Ocupacional (TO), i és per aquest motiu volem donar a conèixer qui som, què fem i on som.
L’any 2002 vàrem començar dues Terapeutes Ocupacionals a hospitalització de Salut Mental, i a dia d’avui en som sis, ubicades en diferents recursos assistencials. En tot moment, també en temps de pandèmia, hem treballat per la millora de la qualitat assistencial, oferint programes específics de suport i acompanyament a usuaris i famílies, a fi d’oferir eines per la construcció del seu projecte de vida.
La nostra, com a professió reconeguda en l’àmbit sanitari, té com a objecte d’estudi l’ocupació, que és inherent a l’individu i posa el focus en la persona, l’entorn i les seves activitats, així com el seguit de processos que promouen la seva interacció.
Recursos assistencials en els que participa la TO:
- A la Unitat d’Hospitalització d’Adults, el TO forma part de l’equip multidisciplinari, i la intervenció es basa en la pràctica de programes psicoeducatius, grups d’educació per la salut, dinàmiques d’activitats de la vida diària instrumentals (AVDI) a l’entorn comunitari i recerca d’estructures d’ocupació durant l’ingrés i a l’alta, adaptades als seus interessos i situació vital.
- A la Unitat d’Hospitalització de Psiquiatria Infantil i Juvenil, que va ser inaugurada l’any 2018 i atén a joves d’entre 6 i 17 anys d’edat amb trastorns psiquiàtrics, sent una unitat de referència a les comarques del Bages, Berguedà, Cerdanya, Moianès i Solsonès. La TO forma part de l’equip multidisciplinari, on les funcions principals són: afavorir el desenvolupament d’habilitats socials i emocionals, planificar i portar a terme tallers i activitats ocupacionals, afavorir la identitat i competència ocupacional a través de la participació en activitats lúdiques, creatives, d’oci i educatives.
- Al Servei de Rehabilitació Comunitària, que és un servei públic i gratuït de rehabilitació psicosocial i comunitària, que ofereix atenció a les persones majors d’edat amb trastorns mentals i addicció (patologia dual), on l’objectiu principal és millorar la capacitat de la persona i generar oportunitats en el seu entorn per donar suport al procés de recuperació. La TO forma part de l’equip multidisciplinari d’aquest servei on les funcions principals són promoure les capacitats (cognitives, comunicatives, funcionals, ..), fomentar l’autonomia en les activitats de la vida diària, tant bàsiques (AVD) com instrumentals (AVDI), així com explorar interessos d’oci i temps de lleure, apoderar a la persona atesa, afavorir la participació ocupacional a la comunitat i reprendre el projecte de vida.
- Als Clubs Socials, que utilitzen les activitats d’oci com element terapèutic per aconseguir autonomia, participació social, inclusió a la comunitat i qualitat de vida de la persona que pateix un problema de salut mental, aspecte compartit amb la teràpia ocupacional, ja que aquest avalua, planifica i intervé sobre la persona, la seva ocupació i el seu entorn, a través de l’ús de l’activitat.
- Al Programa de Seguiment Individualitzat (PSI), que és un programa que desenvolupa un model de salut mental comunitària individualitzat. El PSI articula i integra les intervencions necessàries i adients a cada cas individual. Ho fa des d’una perspectiva d’atenció comunitària, segons el paradigma de recuperació. El TO ajuda a la persona a millorar el seu funcionament autònom dins de la comunitat per tal que pugui recuperar els seus rols ocupacionals i desenvolupar un projecte de vida satisfactori.
- Al Programa d’atenció a la crisi infantil i juvenil en salut mental, que és una alternativa assistencial domiciliària i d’àmbit comunitari, per a persones amb sospita o confirmació diagnòstica de trastorn mental i situacions de crisi de risc psicosocial, o complexitat social associada a la salut mental, que els impedeix un ús de recursos d’atenció normalitzats. El TO forma part de l’equip del CSMIJ i del programa, l’objectiu principal és millorar la participació i autonomia dels infants i joves en les AVD bàsiques i instrumentals, escola i temps lliure, des dels entorns naturals de la persona.
- Al Centre Penitenciari Lledoners, on hi ha present un Equip de Salut Mental Penitenciari (ESMIA). L’equip està integrat a l’Equip d’Atenció Primària Penitenciària (EAPP) de Sant Joan de Vilatorrada, mitjançant el Programa de Suport a la Primària (PSP). L’objectiu del TO al Centre Penitenciari és treballar amb les persones perquè puguin desenvolupar tot el seu potencial mitjançant oportunitats ocupacionals i significatives, des d’una perspectiva equitativa, i d’aquesta manera puguin beneficiar-se del tractament penitenciari que pretén recolzar la seva reinserció en la comunitat.
Equip de Terapeutes Ocupacionals del Servei de Salut Mental d’Althaia