Tothom estem d´acord amb que el son és una necessitat biològica bàsica que ens permet restablir les nostres funcions físiques i psicològiques. En els últims anys, com a conseqüència de l’evolució social i tecnològica de la nostre societat, s’ha fomentat un dèficit crònic de son en un gran percentatge de la població, incloent nens i adolescents perquè cada vegada es desplacen més les hores d’oci i de treball cap a la nit. No hi ha limitacions d’horaris perquè tenim llum artificial.
El son està regulat pel nucli supraquiasmàtic situat a l’hipotàlem del cervell, és el rellotge biològic central. Ell és el que donarà l’ordre a la glàndula pineal del cervell perquè segregui la melatonina. La melatonina és una hormona que indica al nostre organisme l’arribada de la nit i el prepara per dormir.
El cicle de son/vigília és circadià, és a dir, dura aproximadament 24 hores, com el ritme terrestre de 24 hores. El nucli supraquiasmàtic rep la informació a través de la retina dels ulls, a través de l’anomenat eix retino-hipotalàmic. Quan informa que la llum baixa, seguint el ritme de son/vigília regular, s’activa la segregació de la melatonina.
La llum blava, que seria la brillant del dia (va dels 460 als 480 nm) és la que més inhibeix la segregació de la melatonina i és també la llum que més porten els ordinadors i els mòbils i és per això que no s’hauria de fer servir aquests aparells abans d’anar a dormir. La llum artificial altera el cicle de llum/foscor i té efectes negatius sobre la salut humana.
La llum taronja, en canvi, és la del capvespre.
Entre els beneficis de la llum natural destaquen:
- Millora el ritme circadià i el son
- Millora el rendiment cognitiu i la productivitat
- Millora la depressió
- Millora la salut visual
- Hi ha menys malalties autoimmunes
- Hi ha menys malalties coronàries
- Ajuda a aprimar-se
- Millora la microbiota
Malgrat la llibertat que dona la llum artificial, els humans no estem exempts de la connexió amb els ritmes de la natura. L´organisme te un temps intern que es manifesta en forma de ritmes circadians i que cal respectar per mantenir la salut.
Esther Prat i Pilar Duocastella
Infermeres Althaia