Últimament s’ha parlat molt dels nous tractaments per a l’hepatitis C , tot seguit en farem un repàs
Què és l’Hepatitis C ?
L’hepatitis C és una inflamació crònica del fetge produïda pel virus de l’hepatitis C.
És la primera causa de malaltia crònica del fetge en el món occidental i a Espanya té una prevalença d’un 2,7% de la població, aproximadament.
A diferència del virus de l’hepatitis B, no existeix cap vacuna contra el virus de l’hepatitis C, però existeixen tractaments capaços d’eliminar el virus de l’hepatitis C i així curar els pacients.
Els tractaments actuals tenen una alta eficàcia, la taxa de curació és del 94%, segons el genotip (subclasses de virus C), si s’han fet tractaments anteriors i de l’estat del fetge. Si el fetge està molt afectat pel virus es pot arribar a la cirrosi o al càncer hepàtic, que són les complicacions més freqüents pel virus de la hepatitis C.
La cirrosi també es pot tenir per consum elevat d’alcohol. Per tant, uns hàbits de vida saludables ajudaran al bon control del virus de l’hepatitis C.
El tractament és autoritzat i finançat pel CATSALUT (segons l’estat de cada pacient i prioritzant els que tenen més afectació hepàtica), que demana dades del seguiment analític i de les visites de cada pacient.
A l’hospital hi ha l’equip multidisciplinari format per digestòlegs, farmacèutics, metges internistes i una infermera, que són els que tracten i fan el seguiment dels pacients.
A Althaia, es va començar amb els nous tractaments al febrer 2015 i fins a juny 2017 portem 360 pacients tractats.
El virus de l’hepatitis C es transmet per:
- Via parenteral: transfusions*, pírcings*, tatoos,* compartir xeringues, compartir aparells d’esnifar drogues, compartir estris d’higiene personal com raspall de dents, maquineta d’afaitar , tallaungles, etc.
(* cal dir que actualment amb els controls sanitaris es difícil adquirir la hepatitis C per aquestes formes)
- Via no parenteral: transmissió sexual, interfamiliar, perinatal.
Per aprofundir més en aquest tema us recomano que llegiu la“ Guia de información para las personas portadoras del virus de la hepatitis C “ que està publicada a ASSCAT (ASOCIACIÓ CATALANA DE PACIENTS AMB HEPATITIS). També la trobareu al seguent enllaç:
http://asscat-hepatitis.org/blog/publicaciones/guia-para-portadores-del-virus-de-la-hepatitis-c/
Aquesta guia està actualitzada al 2014, heu de tenir en compte que l’apartat del tractament ha canviat per la sortida dels nous fàrmacs al 2015
Rosa Taulé
Infermera malalties infeccioses