Malauradament la recent defunció de la Martina, una nena de 9 anys de Manresa, per una sèpsia meningocòcica ens porta de nou a parlar de la meningitis i dels meningococs.
Voldríem ser una font d’informació veraç i propera especialment en aquests moments de gran pànic en la nostra ciutat i comarca… probablement tots vosaltres (i tots nosaltres) ens hem posat en la pell d’aquesta família i el pànic i la preocupació són inevitables. Voldríem aparèixer en aquest moment portant un toc d’objectivitat i de ciència, aportar-vos les eines necessàries per a pair la situació i una mica de calma.
El germen que va envair el cos de la Martina ara ja sabem que és el meningococ o Neisseria meningitidis. És una bactèria molt virulenta, que en poques hores pot generar una resposta inflamatòria en el cos tant enorme i imparable que condueix al col·lapse de l’organisme (xoc sèptic) i el posa en una situació d’extrema gravetat, podent-lo fins i tot conduir a la mort. Aquest germen té molta tirada a afectar les meninges i donar lloc a sèpsies amb component de meningitis. Rellegiu si voleu el post “NEISSERIA MENINGITIDIS, MENINGOCOC PELS ENEMICS”. N’hi ha de diferents tipus, en el nostre medi circulen el Meningococ C i el Meningococ B. La vacunació sistemàtica contra el Meningococ C (Vacuna MCC) ha permès reduir-ne la incidència en un 88%… i ara estem pendents de què passarà amb la vacuna contra el Meningococ B, que ha sortit recentment al mercat i que de moment no és sistemàtica en el nostre país. Vam parlar-vos d’aquesta vacuna en “UNA NOVA VACUNA! LA VACUNA PEL MENINGOCOC B!” i en “LA VACUNA DE LA MENINGITIS B: QUÈ PASSA?”.
La notícia d’avui ha estat la confirmació de que el Meningococ que va afectar a la Martina era el C… Tothom estava enfocat a buscar protecció extra en la nova vacuna per al Meningococ B i finalment ha resultat ser el seu cosí Meningococ C en una nena no vacunada. L’efectivitat de la vacuna és bona, està demostrat que genera una bona immunitat quan la pauta vacunal és completa…féu un cop d’ull al calendari de vacunes dels vostres petits, comproveu que estan al dia de vacunes i si és així, tranquils, estan protegits. En fred i amb el suport dels vostres pediatres i infermeres de pediatria ja decidireu què feu amb la vacuna del meningococ B, si és que no l’heu posat. Els que hagueu decidit no administrar les vacunes sistemàtiques als vostres, considereu-ho.
Davant un cas de meningitis o de sospita de malaltia meningocòcica, els metges estem obligats a fer-ne una declaració urgent a vigilància epidemiològica. És un departament la funció del qual és vetllar per la detecció i la prevenció d’epidèmies. Davant la sospita d’una malaltia meningocòcica es posen en contacte amb la família i estableixen les mesures preventives pertinents. Com sabeu en el cas que ens ocupa, han indicat als companys d’aula de la Martina rebre profilaxi antibiòtica, és a dir, rebre un petit tractament que eliminarà el meningococ de les seves mucoses orals, si és que hi fos i així protegir-los de la temuda sèpsia. Els sistemes de vigilància epidemiològica han estat molt amatents en aquesta situació i tenen la situació sota un absolut control. No cal fer res més, insistim.
Les meningitis víriques no tenen res a veure amb el meningococ. Com diu el seu nom, són víriques i per tant banals en la gran majoria dels casos. Es diagnostiquen en fer una punció lumbar i analitzar el líquid cefalorraquidi i no tenen tractament perquè no els cal. Es curen soles i sense seqüeles. Podeu rellegir el post “COM ÉS UNA MENINGITIS”. Fou excepcional el brot de meningoencefalitis per enterovirus que vam patir l’any passat, també us ho vam explicar en “PARLEM CLARAMENT DE L’ENTEROVIRUS”. El cas de la pacient de Berga està confirmat que és produït per enterovirus, i que, per tant, tot i que coincideixi el “nom de pila” de la malaltia, el fet que el cognom sigui tan diferent fa que ni el tractament, ni el patiment, ni el pronòstic, ni la feina de vigilància epidemiològica tinguin res a veure.
Probablement si ara un dels vostres fills comença a tenir febre se us dispararan especialment les alarmes…per això, us remetem al post “QUÈ ENS HA DE PREOCUPAR D’UNA FEBRE”. Estudieu-vos-el a consciència i repasseu la llista de signes d’alarma. Estigueu tranquils si el vostre petit o petita no en presenta cap i consulteu al pediatre en cas de dubte. Per això estem!!!