Els nens, en el seu creixement i desenvolupament tenen un consum extra de molts nutrients i el ferro n’és un d’ells. Així que primer missatge del post: els nens han de rebre una alimentació equilibrada i completa. No cal menjar grans quantitats, però sí que és molt important que tot el que els entri al cos sigui de gran valor nutritiu…i no omplir-los l’estómac d’aliments (probablement deliciosos) però poc equilibrats.
L’anèmia per manca de ferro, anomenada ferropènica, és la malaltia de la sang més comú en pediatria. Els nens, de ferro en gasten força, ja l’inverteixen en la seva creixença i desenvolupament psicomotriu. El no menjar-ne prou, el consumir excessivament aliments que en dificulten l’absorció o algunes malalties, sobretot de l’aparell digestiu poden provocar que no arribi prou ferro a la sang i que no tinguem prou matèria primera per a fabricar hemoglobina. També sagnats mantinguts, com regles abundants, afavoreixen que anem justos de ferro. L’hemoglobina és el principal farciment dels glòbuls vermells i té la funció de distribuir l’oxigen a totes les cèl.lules de l’organisme…. Si no hi ha prou ferro no fabriquem hemoglobina, si no hi ha prou hemoglobina tenim anèmia …. i dificultem que l’oxigenació dels teixits sigui òptima… veieu que n’és, d’important?
Com es manifesta l’anèmia?
Com tantes coses en la vida hi ha diferents graus. Pot ser que no dóni cap simptomatologia en les primeres fases…i és que els nens s’adapten a tot, fins i tot a no tenir ferro. Pot ser que doni palidesa, poca energia, cansament, irritabilitat i paradoxalment pot provocar pèrdua de la gana. En els casos més extrems apareix el fenòmen de “pica” que consisteix en menjar-se coses que no són comestibles, com sorra, llapissos, guixos…. Els que analitzen estadísticament les repercussions de les malalties han vist que el créixer amb dèficit de ferro afecta també al desenvolupament cognitiu i sensorial.
Com es tracta?
Existeixen múltpiles preparats farmacològics que contenen sals de ferro i que permeten repostar-ne la mancança. A part, sempre cal investigar sobre si hi ha algun problema digestiu (paràsits o cucs, malaltia celíaca, etc…) o d’altre tipus que provoqui que no entri prou ferro al cos.
I el més important: com prevenir-ho?
A continuació us detallem quatre senzills consells que ajuden a prevenir el dèficit de ferro.
- A partir dels 6 mesos de vida cal començar a introduir alimentació complementària, ja que sovint l’alletament matern exclusiu ja no pot oferir tots els nutrients que el petit necessita.
- L’aliment més ric en ferro és la carn vermella i caldria consumir-ne 2-3 cops a la setmana.
- La vitamina C de les fruites i verdures afavoreix molt la absorció del ferro (és com si li obrís la porta per a que entri més fàcilment a l’organisme), pel que cal que estigui present en la dieta.
- Altres aliments que tenen força ferro són els llegums, espinacs, cereals i curiosament alguns mariscs, com les cloïsses i els berberetxos.
- El ferro dels aliments vegetals s’absorveix en menor proporció que el dels d’origen animal.
- Hi ha alguns aliments que competeixen amb el ferro i fan que no s’absorveixi. El principal és la llet de vaca, pel que és recomanable, a partir dels 6 mesos de vida, no consumir-ne més de mig litre al dia. La llet materna no interfereix en absolut amb el metabolisme del ferro. Altres aliments que impedeixen l’absorció del ferro són algunes fibres alimentàries, el tè i el cafè principalment.